8 abilități sociale importante pentru copii ce pot fi invatate prin joc

Invatarea abilităților sociale de catre copii este unul dintre cele mai complexe, confuze, dar pline de satisfacții aspecte ale creșterii copiilor.

Nu este un secret pentru nimeni că preșcolarii și copii de grădinița sunt în mod natural egocentrici. Chiar și atunci când se joacă sau interacționează cu alții, mulți copii au dificultăți în a împărtăși, a empatiza, a colabora și a coopera.

Noi cei de la Eduludic  dorim sa vă ajuta să învățați opt dintre cele mai importante abilități sociale pentru copii, precum și cum să le încorporați în viața de familie prin jocuri si jucarii.

8 abilități sociale importante pentru copii

Capacitatea de a imparti cu ceilalti

Capacitatea de a imaprti cu ceilalti face parte din viața de zi cu zi. Asta nu înseamnă că este ușor pentru copii sa o deprinda, mai ales daca vine vorba de jucarii.

Împărtirea cu ceilalti este un concept dificil  de asimilat pentru copiii mici. Copiii mici, preșcolarii și cei de gradinita au o perioadă deosebit de dificilă, deoarece sunt mai concentrați pe nevoile și dorințele lor decât pe nevoile și dorințele altora.

Aceasta este o faza norma de dezvoltare a copiilor. Sentimentul că ceva  le „aparține” lor este de obicei mult mai puternic decât dorința de a le face pe plac celorlalti, partenerilor de joaca.

Chiar dacă este greu de împărtășit, acest lucru este esențial pentru dezvoltarea abilităților sociale ale unui copil, deoarece îl ajută să păstreze și să promoveze prieteniile. Este, de asemenea, o modalitate grozavă de a lega relatii sanatoase și de a arăta apreciere.

Un joc ce ii ajuta sa asimileze aceasta abilitate este jocul cu cuburi din lemn. De obicei aceste seturi au multe piese la fel si copilului ii este mai usor sa imparta o jucarie ce nu e unica cu partenerii de joaca. Acesta e un prim pas in dezvoltarea jocului in comun pentru cei mici.

In general jocurile cu piese de construit identice sunt recomandate in prima faza a deprinderii acestei abilitati.

Abilitatea de a-i asculta pe ceilalti

Ascultarea activă este o abilitate importantă cu care chiar și unii adulți se luptă sa o gestioneze. Descifrarea și absorbția corectă a informațiilor necesită o concentrare semnificativă, mai ales in era tehnologica in care suntem.

Știm cu toții că acest lucru poate fi o provocare pentru copiii mici, dar ascultarea activă le poate întări abilitățile lingvistice receptive (abilitatea de a înțelege limba vorbită).

Abilitățile lingvistice receptive vă ajută copilul:

  • Sa gestioneze interacțiunile sociale
  • Sa răspunda la întrebări
  • Sa ințeleaga poveștile
  • Sa ințeleaga ceea ce citesc
  • Sa ințeleaga gesturile celorlalti

În timp ce își dezvoltă abilitățile sociale, copilul tău va vedea cât de important este să asculte în mod activ atunci când ceilalți vorbesc.

A acorda atenție la ceea ce spune cineva și a răspunde direct la afirmațiile sau întrebările sale este o parte importantă a comunicării sănătoase si a dezvoltarii adultului de mai tarziu.

Deprinderea asccultarii active se face prin jocuri cu un adult sau alti copii mai mari.

Exemplu de joc: Cine sunt?

Un educator sau parinte incepe sa descrie sau sa enumere activitatile unui animall, sau personaj sau obiect. Este daca vreti ca un fel de ghicitoare simpla:

Merg prin gadina, mananc boabe de porumb, grau sau fire de iarba. Fac oua si traiesc pe langa casa omului. Ce sunt?

Complexitatea detaliilor sau dificultate jocului este stabilita de adult si tine de capacitatea copiilor de a recunoaste obiectul, animalul sau personajul.

Un alt joc foarte bun de ascultae activa si atentie este telefonul fara fir. Copii se aseaza in linie unul langa altul si isi soptesc la ureche de la stanga la dreapta ce au auzit de la cel de alaturi. Toti educatorii sau parintii stiu acest joc simplu.

Urmarea instructiunilor

Inrudita cu bune abilități de ascultare este capacitatea dea executa instrucțiunile pe care le-a auzit copilul tău – a.k.a., urmarea instrucțiunilor!

Urmarea instrucțiunilor devine deosebit de importantă odată ce copilul merge la școală.

Una este să urmezi instrucțiuni acasă cu părinții lor, acolo unde copiii se simt confortabil în mod natural si alta este să urmezi în totalitate instrucțiunile de la figuri de autoritate adulți pe care s-ar putea să nu le cunoască  foarte bine.

Copilul tău va învăța cum se suprapun instrucțiunile de ascultare și de urmare. Dacă ascultă bine, le devine mai ușor să urmeze instrucțiunile cu exactitate. Și când urmează instrucțiunile cu acuratețe, vor fi adesea răsplătiți pentru munca lor grea!

Rețineți, totuși, că instructiunile în mai mulți pași sunt  o provocare pentru copiii mici. Pentru a-i ajuta să dezvolte capacitatea de a urma instrucțiunile, dați-le  cate o instructiune la un moment dat.

Exemplu de joc: Imparate luminate, cate e ceasul in cetate?

Descriere jocului o gasiti aici

Colaborarea și cooperarea

Similar cu împărtirea cu altii a jucariilor, copilul tău va învăța cum să treacă dincolo de împărtășirea obiectelor la împărtășirea de idei, poveștilor și activitatilor.

Cu bune abilități de colaborare și cooperare, copiii vor învăța că lucrul în grup le oferă șansa de a-și exprima ideile și de a asculta ideile celorlalți. Le permite să vadă că poate fi distractiv să lucreze la un proiect comun!

Acest lucru poate suna simplu, dar pentru copiii mici, cooperarea poate necesita adesea un efort real. Va fi nevoie de timp pentru ca ei să învețe să respecte opiniile celorlalți chiar și atunci când sunt diferiți.

Lucrând împreună pentru un obiectiv comun, copiii își pot avansa abilitățile de împărtășire pentru a include fapte atât intelectuale, cât și fizice

Pentru dobandirea si aprofundarea abilitatilor de colaborare si cooperare exist o serie de jocuri de societate chiar pentru copii incepand de la varsta de 2-3 ani.

Recomandarile noastre pentru jocuri de cooperare:

Jocurile de cooperare sunt distractive si antrenante. Ele  ii provoaca pe cei mici sa comuncie cu ceilalti sa impartaseasca ideii si sa asculte astfel incat sa isi atinga impreuna scopul.

Rabdarea

Rabdarea este o abilitate greu de antrenat la copii de varste mici. De câte ori ați auzit clișeul „Răbdarea este o virtute”? Ei bine, suntem aici să o spunem încă o dată!

Este normal ca copiii mici să fie nerăbdători. Cu toate acestea, răbdarea este într-adevăr una dintre cele mai pline de satisfacții sociale pentru copii.

Răbdarea este esențială pentru multe lucruri, inclusiv menținerea prieteniilor și relațiilor și atingerea unor obiective mari care pot fi îndeplinite doar pe o perioadă lungă de timp.

Aici intervine conceptul de gratificare întârziată. Când vă ajutați copilul să înțeleagă că lucrurile bune necesită de cele mai multe ori timp (nu totul în viață poate fi gătit cu microunde!), îl transformati într-o persoană răbdătoare.

A învăța răbdarea necesită practică și, ai ghicit, răbdare! Aveți încredere că va veni cu timpul (cum se întâmplă totul).

Unele din cele mai bune jocuri ce ii invata pe copii sa aiba rabdare sunt puzzle-urile. Construind un ouzzle adecvat varstei copii vor vedea ca rezultatele muncii lor cere timp si efort dar satisfactia este pe masura asteptarii.

Intr-o lume in care gratificare instantanee oferita de jocurile video este regula, rabdarea este o virtute foarte rara si importanta.

Empatia

Când spunem „empatie”, ne referim la definiția tradițională – capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele celuilalt.

Copilul tău va învăța cum să aprecieze asemănările și diferențele dintre viețile lor și ale oamenilor pe care îi întâlnesc. De asemenea, vor învăța cum să empatizeze cu acești oameni, indiferent cât de diferiți sunt.

Pentru copiii mici, acest lucru poate însemna gesturi mici.

De exemplu, dacă prietenul sau fratele lor plânge pentru că copilul tău se joacă cu o anumită jucărie, copilul tău se poate opri și spune: „Știu că și tu vrei să te joci. Nu fi trist. Putem să luăm pe rând!”

Dar acest sentiment de empatie probabil nu va apărea peste noapte! Empatia se dezvoltă în timp și într-o varietate de scenarii.

Cea mai ușoară modalitate de a promova dezvoltarea empatiei a copilului tău este prin propiu exemplu. Când tindeți sa fiti empatici cu copilul dumneavoastră des, acesta va învăța cum să o fie si el empatic cu altii.

Recomandarea noastra de joc: Prietenie si empatie   un joc ce poate fi descarcat si tiparit.

Respectarea limitelor

Unii oameni au nevoie de limite emoționale și fizice diferite față de copilul tău.

Acesta poate fi un concept deosebit de dificil de învățat, în special pentru copiii foarte mici care primesc cea mai mare parte a socializării lor din interiorul familiei.

Probabil, dacă copilul tău este extrovertit, ar putea presupune că toată lumea este de acord cu îmbrățișări, întrebări sau multe discuții. În unele cazuri, pot avea dreptate! În altele, ei pot trece accidental granițele în eforturile lor de a fi prietenoși.

Învățați-vă copilul cum să ceară permisiunea și să identifice limitele îl ajută să stabilească un sentiment de respect între ei și ceilalți. Același lucru este valabil și pentru a-i ajuta să-și stabilească limite pentru ei înșiși.

Spune-i copilului tău că este în regulă să spui nu îmbrățișărilor, săruturilor sau altor manifestări de afecțiune din partea cuiva – indiferent cine ar fi – dacă se simte inconfortabil. Modelați această idee punând singur întrebări („Vrei o îmbrățișare?”).

Când își clarifică limitele și le cer altora să facă același lucru, ambele părți se vor simți mult mai bine.

Optimism

Lucrul asupra atitudinii optimiste poate face exponențial mai ușor pentru copilul dvs. să abordeze multe dintre celelalte abilități sociale ale copiilor pe care le-am menționat, în special răbdarea, limitele, ascultarea  activa și împărtirea cu ceilalti.

Cu o atitudine pozitivă, copilului tău va fi mai ușor să-și facă și să-și păstreze prieteni, să reușească la școală și să își atingă obiectivele.

Cel mai simplu mod de a demonstra optimismul este prin modelarea acestuia. Cu cât ești mai pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea abilităților sociale ale copilului tău (inclusiv derapajele lor inevitabile), cu atât vor deveni mai siguri și mai pozitivi si copiii.

Asta nu înseamnă că trebuie să fii optimist tot timpul. De fapt, o cantitate sănătoasă de critică sinceră poate fi benefică pentru a-ți ajuta copilul să învețe să-și exprime sentimentele.

Pentru a face acest lucru, începeți cu propriile emoții. Spune-le cum te simți și cum te descurci în timp real, dacă poți. Copiii trebuie să știe că este în regulă să fie triști, supărați sau nervosi uneori și cum să se descurce.

Abilitățile sociale pentru copii sunt esentiale

Cu cât copilul tău experimentează mai mult beneficiile abilităților sociale, cu atât aceste abilități vor deveni mai intuitive pentru el si mai usor de asimilat si stapanit. Cu toate acestea, copiii învață în ritmuri diferite. Cu practică (și răbdare!), știm că vor ajunge acolo.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

3,912CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles