8 moduri de a-i învăța pe copii gândirea creativă

Cărui copil nu-i place să-și petreacă o zi ploioasă mâzgălind, inventând o poveste sau implicandu-se intr-un joc de rol, prefăcându-se ca e pilot, pompier sau medic? Aceste tipuri de activități creative sunt mai mult decât distractive: pot avea beneficii profunde și de durată asupra sănătății copilului .

În acest articol, vom trece in revista  importanța creativității pentru dezvoltarea cognitivă și socio-emoțională a copilului. Apoi, vom parcurge 8 moduri, inclusiv câteva activități creative, pe care le puteți folosi pentru a vă ajuta copilul să-și exploreze imaginația si creativitatea.

De ce este creativitatea atât de importantă?

După cum se dovedește, creativitatea poate îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului tău. Oamenii cu un fundal muzical, de exemplu, tind să aibă legături mai puternice între cele două emisfere din creierul lor.

În plus, conform cercetărilor, gândirea creativă poate ajuta creierul nostru să dezvolte conexiuni neuronale și să învețe noi concepte.

În plus, activitățile creative pot îmbunătăți starea de spirit și bunăstarea copilului dumneavoastră. Un studiu de la Brooklyn College a constatat că desenul îi ajuta pe copii să se calmeze după ce își amintesc o amintire supărătoare.

Și atunci când oamenii sunt concentrați pe un proiect creativ, este mai probabil să se simtă mai fericiți și să se simta că „înfloresc”.

Motivele „De ce” trebuie sa ii învățam pe copii să fie creativi sunt clare: duce la o sănătate emoțională și a creierului mai puternică. Dar uneori, a determina de unde să începi poate fi cea mai dificila parte a procesului. Citiți mai departe pentru sfaturi pentru a vă ajuta copilul să-și exploreze imaginația și să învețe să gândească creativ.

8 moduri de a stimula creativitatea ca familie

1. Învață-i pe copii să pună întrebări „ce ar fi dacă”.

Într-un articol din Psychology Today, cercetătoarea Melissa Burkley recomandă să-i învățați pe copii să întrebe „Dacă?” pentru a le spori creativitatea. Dacă vă puteți determina copiii să pună întrebări despre lume și despre cum funcționează ea, este mai probabil ca ei să vină cu propriile lor răspunsuri unice.

Pentru un exercițiu creativ si distractiv, vezi cine poate veni cu cea mai nebunească situație de tip „ce-ar fi”. Câteva idei pentru a începe:

  • Dacă animalele ar putea vorbi brusc?
  • Dacă ar fi cu adevărat oale de aur la capetele curcubeului?
  • Ce se întâmplă dacă într-o zi profesorul tău ar fi înlocuit cu un elefant?

2. Când apar greșeli, încercați să găsiți aspectele pozitive.

Copilul tău se poate simți descurajat dacă nu reușește prima dată când încearcă ceva. Dar greșelile adesea ne învață mai mult decât succesul și pot încuraja copilul să încerce soluții noi, creative.

Dacă copilul tău se luptă cu un concept de învățare, încearcă să-l ajuți să-l vadă într-o lumină diferită. De exemplu, dacă copilul tău lucrează pentru a învăța un nou cuvânt de vocabular, poți încerca să-l descrii pe tonul cântecului său preferat sau sa il pui in versuri.

3. Aflați despre  interesele copilului dvs. și încurajați-le

Când copiii sunt pasionați de un subiect, este mai probabil să pună suflet si sa devina mult mai dedicati. Aflati visul creativ al copilului și ajutați-l să-l urmeze. Dacă copilul dvs. dorește să învețe să deseneze cumparati materiale pentru dese n jocuri ce il invata sa deseneze pas cu pas,  sau de exemplu, petreceți o după-amiază desenând împreună și sărbătoriți progresul său.

4. Pune-ți copilului întrebări deschise.

Pune întrebări copilului tău pentru ai stimula creativitatea la fel de mult ca și a-l determina să pună întrebări singur. Punerea întrebărilor deschise – întrebări care necesită un răspuns mai lung decât „da” sau „nu” – poate ajuta copiii să învețe să-și formeze propriile idei și să dezvolte gândirea creativă.

Iata cateva exemple de intrebari deschise:

  • Ce s-ar putea întâmpla dacă  in fiecare sâmbăta  ar ploua?
  • De ce nu ne trezim cu părul îngrijit și pieptănat?
  • Dacă ai vedea un șoarece în camara ta mâcand din alunele tale, ce ai face?

5. Petrece timp afară.

Cercetătorii danezi au descoperit că ieșirea în natură nu este numai bună pentru sănătatea mintală, ci poate îmbunătăți și creativitatea. Studiul lor a constatat că petrecerea timpului în aer liber poate spori curiozitatea, încuraja gândirea flexibilă și vă poate ajuta să vă reîncărcați.(sursa)

Data viitoare când vremea vă permite, faceți o plimbare prin cartierul dvs. pentru a împrospăta mintea copilului și pentru a-i oferi un impuls bun pentru creier.

6. Încurajează timpul liber și jocul creativ.

Psihologii și in general specialistii in educatie, recomandă pentru copii timpul liber nestructurat ca o modalitate de a sprijini gândirea creativă. Oferă-i copilului tău puțin timp în fiecare zi pentru a-și explora în mod independent propriile idei și interese.

În plus, fă-ți timp pentru joacă creativă impreuna cu copilul tau sau timp liber care încurajează curiozitatea sau gândirea creativă. Oferind copilului o cutie de creioane colorate și niște hârtie sau încurajarea acestuia să se joace cu frații si prietenii pot fi modalități excelente de a susține jocul creativ.

7. Învață-ți copilul să încerce să își asume riscuri creative.

Dacă copilul tău lucrează la un proiect creativ, încurajează-l să încerce lucruri noi, chiar dacă nu este sigur că  acestea vor funcționa. Ar putea, de exemplu, să încerce să deseneze ceva mai complicat decât  o face de obicei sau să învețe un cântec nou pe un instrument.

Învățarea copilului să-și asume riscuri creative îl poate ajuta să se concentreze mai mult pe procesul creativ decât pe rezultat. În acest fel, chiar dacă un proiect nu iese așa cum se așteptau, ei învață să încerce ceva diferit și să gândească din unghiuri noi.

8. Citiți împreună.

Știați că lectura poate stimula imaginația și abilitățile copilului dvs. de rezolvare a problemelor? ȚObisnuiti-va să citiți împreună o carte cu imagini sau un capitol în fiecare zi.

Dacă, cartea dvs. conține imagini, cereți-i copilului să ghicească despre ce este vorba înainte de a o citi împreună. Acest lucru poate ajuta copiii să exerseze rezolvarea problemelor, precum și înțelegerea citirii.

Gandirea Creativa ii ajuta pe copii sa se dezvolte sa imbratiseze cu curaj alte puncte de vedere si sa accepte mai usor alte opinii. Dezvoltarea acesteia la copii din perioada copilariei timpurii va da roade la adolescenta si maturitata.

Jocuri si jucarii pentru stimularea gandirii creative:

Seturile de desen

Cateva foi si o cutie de creioane colorate sunt indeajuns pentru al face pe copilul tau sa viseze. Folosirea culorilor in moduri inedite alimenteaza si ea creativitatea copilului.

Plastelina

Nu exista copil sa nu se fi jucat cu plastelina sau lut de modelaj sau pur si simplu cu argila gasita pe afara. Acestea sunt materiale extraordinare ce alimenteaza creativitatea pe langa coordonare ochi mana si motricitatea fina sau grosiera.

Lego

Lego sunt jucarii extraodrinare . Nu degeaba au un succes atat de mare si copii le indragesc. Pentur a stimula creativitatea copiilor recomandarea Eduludic.ro sunt seturile Lego din seria LEGO Clasic. Aceste seturi nu au intructiuni ci doar piese si lasa copiilor libertatea sa isi afirme creativitatea.

Jocurile de construit magnetice

ca si seturile Lego jocurile de construit cu piese magnetice ii imping pe copii intr-o lume creativa incare imaginatia nu are limite. Jocuri de la Picasso Tile sau Magna Tiles sau Magformers sunt ideale pentru a da un impuls creativitatii copilului tau in timp ce se joaca.

Jocuri ce implica lucru manual

Aceste jocuri sau seturi implica, creare de mici obiecte de arta din ata, lemn, plastic sau alte materiale cu modele prestabilite sau nu. Bratari, diademe, mici bijuterii, tablouri sau decoratiuni pe ntru camera copilului toate sunt opera creativitatii celor mici.

Seturi de cuburi din lemn

Dintre toate jucariile din lemn seturile de cuburi sunt favoritele noastre, si astas pentru ca dezvolta imaginatia si creativitatea copiilor. Ii indeamna sa exploreze formele si spatiu, sa se foloseasca de gravitatie si sa invete despre legile fizicii

Dezvoltarea gandirii creative la copii este importanta pentru adultul de mai tarziu. Il va ajuta sa rezolve probleme din diverse domenii intr-un mod creativ sa incerce sa caute solutii neconventionale si sa se adapteze mai usor la schimbarile de situatii.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

3,912CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles