Se vorbeste tot mai mult despre educatia STEM, despre îmbinarea jocului și jucăriilor cu tehnologiile moderne pentru a introduce copilul în lumea științelor exacte prin joacă. Educația STEM este foarte dezvoltată în țări precum China, Statele Unite, Canada, Germania sau Australia. Cu sigurață există motive pentru care aceste tări își pregătesc noua generație pentru viitor și dacă vrei să afli aceste motive citește articolul în continuare.
Cuprins
Ce este educația STEM?
Educația STEM este o curriculă bazată pe ideea de a educa elevii și în patru discipline specifice – știință, tehnologie, inginerie și matematică – într-o abordare interdisciplinară și aplicată. În loc să predea cele patru discipline ca subiecte separate și discrete, educația STEM le integrează într-o ansablu de învățare coerentă bazată pe aplicații din lumea reală.
Deși termenul de STEM include în acronim cele 4 știinte, așa cum a aparut pentru prima dată in 1999 în Statele Unite, astazi educația STEM include și alte științe exacte precum chimia, fizica dar și elemente din știintele sociale.
Din nevoie de a completa educația copiilor cu inclinații artistice și creative în acronimul inițial STEM a fost adaugat ARTS – artele astfel STEM a devenit STEAM.
Educația STEM în Marea Britanie a crescut în ultimii ani ca un curriculum care își propune să califice studenții prin prezentarea unei platforme de învățare coezive care se bazează în mare parte pe aplicații din lumea reală. Ea stă la baza etapei fundamentale a multor sectoare, de la asistență medicală la aviație și multe altele și este adesea parte integrantă a unei organizații și, astfel, devine un domeniu din ce în ce mai important pentru studenți.
Cursurile STEM se concentrează de obicei pe învățarea bazată pe proiecte. Proiectele și activitățile desfășurate implică de obicei tehnologie modernă, astfel încât să accentueze aplicațiile practice ale științei în viitorul apropiat. Elevii ajung să aplice diferitele domenii ale STEM într-un context care îi ajută să realizeze o conexiune între sala de clasă și lumea din jurul lor.
Importanța Educației STEM
Educația STEM s-a dezvoltat pentru a fi mai apropiată de realitate, mai aplicată pentru lumea reală, deoarece prezintă o serie de avantaje într-o multitudine de domenii. Deoarece majoritatea sectoarelor sunt dependente de domeniile STEM, acesta joacă indirect un rol semnificativ în dezvoltarea economiei și a societății.
În următorii ani, sectorul STEM este de așteptat să fie unul dintre cei mai mari angajatori din lume. Vedem tehnologii noi și inovatoare dezvoltate în fiecare zi, iar acest număr este de așteptat să crească în următorii ani.
Cu progrese semnificative în fiecare dintre domeniile STEM, noi perspective de carieră apar într-un ritm foarte rapid. În ultimii ani, a existat o lipsă de forță de muncă bine pregătită STEM în mai multe părți ale lumii. În timp ce cererea de studenți pregătiți crește pe zi ce trece, numărul studenților interesați să urmeze o carieră în STEM scade într-un ritm alarmant. Astfel putem spune că există o oportunitate pentru copii ce sunt introduși în acest tip de educație chiar de timpuri.
De exemplu, numai în Regatul Unit, există cerința de a absolvi cel puțin 120.000 de specializări STEM în fiecare an doar pentru a satisface cererea.
Educația STEM poate fi privită în două aspecte diferite; din perspectiva elevilor din școală și metodologia de predare încorporată în aceasta și doi; prin perspectiva publicului larg, format din părinți și profesori care pot ajuta indirect elevii să opteze pentru program STEM în ateliere de activități sau cluburi pentru copii.
Elevii și educatorii trebuie să lucreze împreună pentru ca subiectele să fie prezentate și înțelese într-o manieră care poate fi practicată în viața reală.
O mai bună înțelegere a educației STEM nu numai că ne ajută să obținem o imagine clară a tot ceea ce include acesta, dar ne oferă și o platformă pentru a deveni mai conștienți de STEM ca mediu de învățare.
Beneficiile educației STEM
Văzută ca o formă de învățare ce are ca principii de bază , inovația, interconectivitatea mai multor științe și aplicabilitatea practică educația STEM are cu siguranță numeroase beneficii pentru viitorul copiilor noștri.
O abundență de oportunități de muncă
Educația este o componentă vitală a construirii unei cariere solide. Când vine vorba de STEM, există nenumărate locuri de muncă care oferă oportunități bine plătite și salarii peste medie. În 2018, în comparație cu alte locuri de muncă din țară, care plătesc un salariu mediu de 15-20 Euro pe oră, salariul mediu pentru un job STEM este de aproximativ 30-35 Euro.
Mai mult, cu un deficit de forță de muncă în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, tot mai multe companii optează să plătească și mai mult candidații care se potrivesc pentru un anumit domeniu.
Inovația este combustibilul dezvoltării
Când vine vorba de Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică, inovația este celălalt nume. Întrucât domeniul este foarte dinamic, acesta oferă elevilor oportunitatea de a inova și de a-și pune la încercare cunoștințele. Acesta este unul dintre motivele principale ale cererii în creștere pentru locuri de muncă STEM, ducând astfel la o creștere a cererii. În plus, aici copiilor li se oferă posibilitatea de a lucra în locuri de muncă diferite și cu greu visate.
Din toate punctele de vedere, locurile de muncă STEM oferă un viitor interesant. Indiferent dacă factorii sunt banii sau cariera, STEM oferă o vedere panoramică asupra viitorului. Aceasta oferă o platformă excelentă pentru studenți, un viitor care este plin de inovație, învățare futuristă și multe posibilități de explorare a abilităților.
Educația STEM poate fi integrată în învățarea timpurie prin joc
Copiii sunt adesea introduși în lectură și sport la o vârstă fragedă. Pretextul pentru aceasta este de a sădi în ei curiozitatea și de a le stimula interesul. Acest lucru cu timpul se infiltrează în sistemul lor și își formează interesul să-l exploreze mai departe.
Aceeași tehnică se potrivește bine și pentru adulți. Când ne uităm înapoi la interesele noastre educaționale, există o legătură mai profundă cu domeniile, am excelat sau ne-am calificat în timpul copilăriei noastre. Astfel, introducerea copiilor în STEM în primii ani de învățare poate continua, în cele din urmă, pentru a ajuta la generarea de curiozitate și chiar abilități suplimentare. De asemenea, va ajuta la dezvoltarea disciplinelor lor științifice.
Ce face educația STEM diferit?
În cazul educației STEM, este destul de diferită de educația tradițională care se concentrează pe matematică și pe fiecare știință în parte. Aici studenții sunt amestecați într-un mediu care aplică metoda științifică care este aplicabilă în viața de zi cu zi. Se înțelege mai bine diferite sectoare. De exemplu, gândirea computațională pune accentul principal pe aplicațiile din lumea reală pentru a aduce o mai bună rezolvare a problemelor. Iată o diviziune a învățării STEM în diferite faze:
Prescolari – Grădiniță
Educația STEM poate fi introdusă de la vârste fragede prin jocuri și jucării specifice. Astffel se pun bazele unor cunoștințe practice prin jocuri magnetice, jucării și seturi de construit ce aduc noțiuni de geometrie, spațiu, gravitație, fenomene fizice simple cauză-efect. Există deja o întreagă industrie de jucării STEM din ce în ce mai complexe ce integrează tehnologii moderne destinate copiilor începând de la 2 ani.
Școala primară
La acest nivel educația se concentrează pe nivelul introductiv de STEM pe lângă generarea de conștientizare a noțiunilor introductive incluse în domeniu, precum și a ocupațiilor. Elevii de la acest nivel sunt introduși în structura standard a disciplinelor. Se ocupă de construirea unei conexiuni cu toate cele patru subiecte, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică. Obiectivul la acest nivel este de a inspira curiozitatea studenților care doresc să urmeze cursuri în domeniu.
Gimnaziu
La acest nivel, cursul duce studiile mai departe, ceea ce îl face mult provocator și riguros. Elevii sunt introduși în cerințele academice ale domeniului. Studenților li se oferă o perspectivă asupra carierelor STEM. Este vital la acest nivel (și toate nivelurile) ca toate domeniile științei să fie promovate tuturor studenților de toate genurile.
Liceu
Nivelul de liceu se concentrează pe aplicarea cunoștințelor și pe studiul aprofundat. Elevii sunt oarecum modelați să urmeze cursuri disponibile în domeniile STEM, să se pregătească pentru studiile lor postliceale și să caute un loc de muncă, dar și să urmeze cursurile unei universitați tehnice.
Educația STEM – Concluzii
Educația STEM este cu siguranță calea viitorului in sistemul educational. Oamenii fiind din ce în ce mai dependenți de tehnologie, este necesar să se întreprindă dezvoltări tehnologice substanțiale pentru a satisface cererea. Acest lucru poate fi realizat în mod durabil doar cu ajutorul educației STEM.
Acolo unde STEM se dovedește a fi mai bun decât un program tradițional de matematică sau cursuri de vară este mediul de învățare mixt și arătând studenților cum metoda științifică poate fi aplicată în viața de zi cu zi. Îi învață pe studenți să gândească computațional și să se concentreze pe aplicațiile din lumea reală ale rezolvării problemelor.