Experimentele pentru copii le oferă acestora un mod distractiv de a învăța și a descoperi cum funcționează lumea. De fiecare dată când noi, în calitate de părinți, ajungem să oferim copiilor o experiență unică prin mici experimente, adaugăm încă o cărămidă la dorința de cunoașterea viitorilor adulți.
Experimentele pentru copii sunt în mod clar o metodă de a stimula curiozitatea și dorința de cunoaștere, iar beneficiile acestora pentru cei mici sunt reale și evidente.
Nu există nimic mai satisfăcător pentru un părinte decât să vadă cum copii ăși manifestă curiozitatea, dorința de a cunoaște și învăța lucruri noi. Iar când toate acestea sunt făcute în joacă într-un mediu relaxant, rezultatele sunt spectaculoase.
Să vedem așadar ce beneficii educaționale și nu numai, aduc experimentele pentru copii:
1. Capacitatea de a urma indicații
Trebuie să știți a urma instrucțiunile este dificil pentru copii dar și adulți. Majoritatea experimentelor științifice pentru copii au mai mulți pași, măsurători și instrucțiuni care trebuie urmate într-o anumită ordine – a avea răbdare este o necesitate.
Pentru a încuraja copiii să urmeze instrucțiunile, asigurați-vă că sunteți implicat în orice experiment pe care îl faceți acasă împreună cu cei mici. Copiii au mai multe șanse să urmeze instrucțiunile dacă știu că rezultatul final va fi o reacție cool sau o creație distractivă!
2. Satisfacția întârziată
Unele experimente pentru copii nu au loc imediat. Uneori, este nevoie de săptămâni sau chiar luni de urmărire și preluare de date pentru a afla ce se întâmplă. Cum e asta pentru exersarea răbdării?
Într-o lume digitală în care orice recompensă vine imediat, mai ale in cazul jocurilor online, cultivarea răbdării este foarte importantă. Copilul trebuie să învețe că uneori rezultatele vin după zile sau chiar săptămâni și că acesta este cursul natural al lucrurilor.
3. Practica eșecului
Ca părinți, vrem să-i vedem pe micuții noștri reușind. Deși pare contraintuitiv, încurajarea copiilor noștri atunci când eșuează este o practică excelentă. Modul în care reacționăm atunci când erupția nu se stinge sau nu are loc niciodată le trimite un mesaj important și lor.
4. Munca în echipă
Indiferent dacă este vorba de un adult, de un frate sau de un partener de laborator online, experimentele DIY (Do it Yourself) oferă o modalitate excelentă de a lucra împreună. Niciodată nu este prea devreme pentru a începe pregătirea pentru toate acele proiecte de grup și colaborări în echipă, nu?
Colaborarea și lucrul în echipă nu este o abilitate cu care ne naștem, ea se învață și se perfecționează în timp prin exercițiu.
5. Antrenament pentru eșec
Când copiii noștri se confruntă cu eșecul, este important să-i învățăm să încerce din nou! Să se ridice și să se mobilizeze după un eșec îi permite copiilor să știe că pot și ar trebui să încerce din nou. Succesul este întotdeauna mai dulce după ce experimentezi un eșec.
Gestionarea eșecului cu toate sentimentele de frustrare, dezamăgire și supărare este foarte importantă pentru copii. Felul în care aceștia învață acum în copilărie le va marca atitudinea de adulți în fața eșecurilor mari din viață.
6. Gândirea critică
Gândirea critică este o abilitate tot mai cerută și chiar necesară în societatea actuală, invadată de fake news, zvonuri și propagandă. Experimentele pentru copii îi vor ajuta pe cei mici să pună întrebări despre un fenomen sau un fapt științific. Să pună la îndoială informații ce nu sunt bazate pe date ștințifice și să se documenteze din surse demne de încredere.
7. Distracție și învățare
Între a învăța mecanic despre un fenomen doar citind despre el câteva paragrafe anoste si un mod distractiv ca cei mici să vadă ”pe viu” experimentul și să tragă singuri concluzii ce ați alege? Observare și analiza unui fenomen observat aduce mult mai multe beneficii și acumularea de informații utile.
8. Dezvoltă gândirea analitică și structurată
Joaca cu experimente pentru copii, le dezvoltă acestora un mod unic de a gândi de tip cauză-efect. Veți observa în timp cum copilul începe să anticipe efectul unor acțiuni și să extrapoleze acest mod de gândire și asupra relațiilor sale cu prietenii și colegii. Tot odată sun o atentă ghidare copii pot învâța să descopună un experiment pas cu pas și să analizeze fiecare etapă, lucru ce le va da o mai mare putere de înțelegere a fenomenelor fizice, chimice sau naturale.
9. Folosind experimente pentru copii, dezvolți imaginația și creativitatea
Copii au o imaginație bogată, așa că pe acest sol fertil nu trebuie decât câteva semițe de curiozitate și puțin îngrășământ format din răbdarea ta ca parinte. Orice experiment poate deveni in orice moment punctul de plecare pentru o noua incercare mainastrușnică și mai spectaculoasă. Trebuie doar să încerci.
10. Antrenament pentru simțuri
Experimentele pentru copii, necesită din partea acestora atenție și toate simțurile turate la maxim. Astfel cei mici vor învăța să observe detalii, să își folosească simțul tactil, mirosul sau auzul pentru a acumula mai multe informații despre fenomenul pe care îl experimentează. Ce antrenament mai bun simțuri îți poți dori.
Concluzii
Jucându-se cu experimente pentru copii, parinții și copii petrec timp impreună, iar aceste experimente aduc benefici educaționale, emoționale și sociale evidente. De la antrenarea atenției, la gândirea analitică și critică și până la lucrul în echipă, copiii au parte de un proces de învățare complex și distractiv în același timp. Recomandăm ca cel puțin odată pe lună să vă faceți timp și impreună cu copil dvs. să vă jucați cu experimente pentru copii simple.