Jocul de rol sau imaginativ, beneficii pentru dezvoltarea copilului

Nu exista copil care sa nu se fi jucat un joc de rol, imaginativ, în care sa intruchipeze un personaj, super erou sau o meserie: pompier, politist, doctor. Este cât se poate de clar că acest tip de joc este unul din favoritele copiilor din toate timpurile. Dar ce beneficii are acest tip de joc și de ce ar trebui să încurajăm.noi parinții, jocul de rol.

„Imaginația este mai importanta decat cunoasterea.” „Logica te va duce de la A la Z; imaginația te va duce peste tot.”

Albert Enstein

Vom expune mai jos 5 motive pentru care e important să încurajam copiii să joace jocuri de rol:

1.Jocul de rol încurajează imaginația și creativitatea

Jocul de rol construiește capacitatea copilului de flexibilitate și apoi creativitatea.
Tot odată acest tip de joc, fie că e practicat singur sau in grup, îi invață pe cei mici cum să gândească singuri. Singuri își creează scenarii cu situații limită din care apoi găsesc soluții pentru a ieși.
Jocul de rol, imaginativ, mai ales dacă este practivat în grup cu prietenii îi ajută  pe copiii să înțeleagă un alt punct de vedere.

2.Sprijină dezvoltarea socială și emoțională

Pe măsură ce pretind a fi oameni diferiți sau obiecte de control, ei practică roluri sociale și emoționale ale vieții. Mai  mult decât atât interacțiunea dintre ei amplifică acestă dezvoltare.
Copiii învață cum să fie în pielea altcuiva – mama sau tata, in prima fază iar apoi eroii de zi cu zi: pompieri, politist, pilor sau astronaut.
Jocul de rol le dezvolta copiilor stima de sine și, mai important, conștientizarea de sine. Astfel chiar dacă ei își cunosc limitele și locul în cadrul grupului de prieteni, tind să atinga aceste limite să lșe exploreze și să le depășească.
Copii afla, prin acest tip de joc cum să recunoască și să răspundă la sentimentele celorlalți atunci când sunt implicați în activități imaginare de grup.

3.Îmbunătățește abilitățile lingvistice și de comunicare

Jocul de rol, imaginativ presupune dialoguri, scene și acte dramatice ce implică abilități de comunicare și lingvistice.Copiii învață un limbaj si cuvinte noi pe care s-ar putea să nu le întâlnească în fiecare zi.
Jocul de rol este distractiv și oferă oportunități de discuție., argumetații și folosirea unor cuvinte ce nu le regasesti in limbajul de zi cu zi.
Totodată acest tip de joc le oferă copiilor control și poate ajuta la scăderea anxietății pe măsură ce limbajul devine mai familiar.
În scenele imaginare din jocul de rol în grup copiii trebuie să-și comunice gândurile unii altora – o abilitate socială esențială.

4.Dezvolta abilitățile de gândire, de învățare și de rezolvare a problemelor

Prin natura jocului de simulare, copiilor li se prezintă probleme și scenarii de rezolvat sau planificat, iar ei trebuie să găsească soluții la situații limita, sau problemele imaginare.
Astfel, cei mici învață cum să facă față la schimbare  atunci când ceva nu merge conform planului într-un joc.
Jocul de rol le dezvoltă memoria, pentru că, de obicei scenariile imaginare conțin detalii ce trebuiesc reținute pentru o desfăsurare ulterioară a lucrurilor
Jcol imaginativ dezvoltă copiilor gândire abstractă – atunci când un obiect/persoană capătă o semnificație diferită.O coadă de mătură care devine cal, o pătură care devine un cort de indieni etc.

5.Îmbunătățește dezvoltarea fizică

Jocurile de rol sunt cel mai adesea fizice – de ex. fiind avion copilul aleargă, urca pe scări ca pompier  sau își dă drumul pe frânghie etc. Toate aceste miscări contribuie la condiția fizică antrenându-i abilitățile de coordonare în același timp.
Abilitățile motorii fine  sunt o altă categorie ce se dezvoltă în timpul jocului de rol. În timp ce hrănesc sau îmbrăca o păpușă. Atunci când pretind ca sunt oameni de stiinta si fac experimente periculoase manevrând ustensile de laborator de jucărie.
Miscarea din timpul jocurilor de rol, mai ales cele jucate in natura, îi învață pe cei mici si despre posibilele accidente dar și de limitele fizice pe care fiecare le are.

Cum să încurajăm jocul de rol

Părinții sunt personaje principale în cazul jocurilor de rol. Aceștia pot avea un un cuvânt greu de spus în decizia copiilor de a îmbrațișa astfel de jocuri. Iată practic ce pot face părinții pentru a-i incuraja pe cei mici:

 • Să se joace împreună față în față, astfel încât copilul să poată copia gesturile/acțiunile prefăcute.
 • Să urmeaze exemplul copilului – si să se joace cu lucrurile care îl interesează  pe copil.
 • Să mențineți actiunea cât ami simplă – repetarea este distractivă.
 •  Să acționeze pe rând – piesa devine o „conversație”.
 • Să aleagă jucăriile potrivite pe care să le introducă în scenă
 • Să introduceți idei noi atunci când acestea pot lega ideile între ele – de ex. dacă le place să se joace cu mașinile, o vizita la mecanic, spalatorie sau vulcanizare este oportună.

Beneficii ale jocului de rol

Jcoul de rol in care este implicat si parintele are cu siguranță beneficii și pentru adulți:

 • Vă permite noi moduri de a vă conecta cu copilul dumneavoastră.
 • Puteți să le urmați exemplul și să vă alăturați intereselor lor.
 • Motivarea și conectarea pentru toți cei implicați.
 • Îți ajută copilul să gândească simbolic si astfel parintele să îl înțeleagă mai bine
 • Dezvoltă gândirea critică.

Jocuri și jucării potrivite pentru jocul de rol

Variantele pentru jocuri și jucaării ce pot fi folosite ca suport pentru jocul de rol sunt nenumărate:

 • Mașinuțe (nu doar pentru băieți!)
  • Obișnuit în viața copiilor – atât de potrivit pentru un simplu scenariu
  • Pot fi un șofer și merg la mecanic.
  • Folosește o cutie de pantofi pentru a face o mașină/autobuz.
 • Plastilină
  • La începutul jocului, creați obiecte simple/familiare.
  • Mai târziu, faceți mâncare pentru setul de ceai, faceți drumuri etc.
 • Costume și recuzită
  • pălării vechi/ pantofi/ eșarfe/ paltoane.
  • Genti/servieta/cutii pentru magazin/magazin etc.
 • Animalul sau păpușa favorită de pluș – grozav pentru hrănirea și prefacerea situațiilor din viața reală.
 • Păpuși – părțile mobile îi ajută să prindă „viață”.
  Încurajează jocul în comun la copiii mai mari.
 • Cuburi și lego – inițial ar putea construi obiecte simple și familiare (de exemplu, casă/mașină). Mai târziu s-ar putea „pretinde” că blocurile individuale sunt ceva real (de exemplu, un pat/hrană pentru animale etc.).
 • Mâncare de jucărie / mâncăruri / produse alimentare – hrăniți inițial animalul, apoi deschideti un restaurant, faceți o petrecere cu ceai

Lucruri la care să fii atent când joci jocuri de rol cu copilul tău:

Sunt câteva elemente ce pot atrage atenția părinților, semne ce arată anumite dificultati sau intarzieri in dezvoltarea copilului pe care parinții le pot observa in timpul unui joc de rol:

 • Nu copiază acțiunile simple.
 • Nu explorează mediul înconjurător.
 • Dificultate în împărtășirea obiectelor și a atenției.
 • Nu poate sau nu vrea să astepte rândul.
 • Îi este greu să-și imagineze sentimentele și gândurile altora.

Toți copiii diferă în ceea ce privește stilurile de gândire și de învățare pe care se pot baza și dezvolta. Adesea poți să te joci cu punctele lor forte și să construiești încet pe varietatea lor de joc. Dacă sunteți îngrijorat de jocul copilului dvs., discutați cu profesorul dvs. preșcolar/alți îngrijitori, medicul de familie, pediatrul sau un terapeut ocupațional sau logoped.

Jocul de rol ar trebui să fie distractiv, să rămână un joc și să își atingă principalul scop, distracția. Când copiii își lasă imaginația să pună stăpânirea și să se joace împreună, nu există limite în ceea ce privește mintea lor și plăcerea pe care o vor avea.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

3,912CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles