Jocuri de Societate – Avantajele educaționale

Dacă jucați jocuri de societate în serile confortabile de vineri sau în weekendurile lungi de vacanță, trebuie să știți că, copiii dvs. obțin mari beneficii educaționale din acestă perioadă petrecută în familie. Pe lângă faptul că îi învață despre munca în echipă, răbdare și cum să câștige și să piardă cu grație, jocurile de societate pot aduce beneficii reale dezvoltării mentale și dezvoltării limbajului copiilor.

Vom analiza în continuare câteva beneficii dovedite ale jocurilor de societate cu exemple practice și idei de cumpărare în funcție de vârstă.

1.Jocurile de societate oferă oportunități de învățare timpurie.

Chiar și jocurile simple îi ajută pe micii jucători să identifice culorile, să numere spațiile și să dezvolte coordonarea ochi-mână și dexteritatea în a muta cărțile și piesele pe tablă. În plus, să înveți să-ți aștepți rândul și să urmezi regulile sunt lecții importante care îi ajută pe copii mult dincolo de podeaua sufrageriei.

2. Dezvoltă gândirea strategică și organizarea

Jocurile de societate sunt o modalitate ușoară de a încuraja dezvoltarea sănătoasă a creierului la copiii mai mari și adolescenții. „Jocurile de strategie sunt utile pentru a ajuta lobii frontali ai creierului să se dezvolte”, spune Beatrice Tauber Prior, psiholog pediatru „Acei lobi frontali sunt responsabili pentru abilitățile funcției executive, care includ planificarea, organizarea și luarea de decizii bune.”

Jocuri de societate în care trebuie să organizeze resurse , să anticipe miscările adversarilor și să își facă un plan îi ajută pe copii să își dezvolte o gândire analitică, planificată ce îi va ajuta cu siguranță pe mai departe.

3.Își sporesc abilitățile lingvistice.

Jocurile de societate pot fi o modalitate ascunsă de a ajuta copiii de vârstă școlară să își dezvolte abilitățile  legate de lectură cu care se confruntă de obicei la școală. Ai un mic cititor reticent? Un joc de societate potrivit îi va ajuta să-și extindă vocabularul și să-și dezvolte abilitățile de ortografie.

Între timp, jocurile în care jucătorii trebuie să-și amintească mai multe informații simultan (cine a făcut ce și unde) ar putea ajuta un copil care are dificultăți cu înțelegerea lecturii –  și toate  acestea în timp ce se distrează în familie.

4.Antrenează concentrarea copilului tău.

Jocurile de societate, când sunt jucate fără întreruperi, pot ajuta la prelungirea atenției copilului. Dar pentru a culege beneficiile, toată lumea trebuie să se angajeze să ducă jocul până la sfârșit, fără a consulta telefonul sau a privi la televizor în acest timp.
Dacă familia se așează la un joc de societate, asigură-te că terminati un joc complet fără ca toată lumea să-și verifice telefonul, sau să pornească televizorul pentru cele mai recente scoruri de la fotbal.

Terminarea unui joc de societate fără întreruperi va ajuta la prelungirea capacității de atenție în scădere a copiilor într-o lume plină de distrageri digitale.

5. Munca în echipă

Într-o societate în care izolarea individului este din ce în ce mai accentuată de diverși factori și mai ales de tehnologie, lucrul în echipă, capacitatea de colaborare, devin o abilitate din ce în ce mai rară. Jocurile de societate de cooperare pot veni în ajutor simplu și distractiv. Urmărirea unor scopuri comune, fără o presiune reală îți pot antrena copilul pentru sarcini mult mai dificile pe care le va înfrunta în viața reală. Totodată urmărindu-ți copilul în timpul unui joc de cooperare poți identifica potențiale caracteristici de leader poe care mai târziu le poți cultiva.

6. Jocurile de societate diminuează anxietatea la copii

Jocurile de societate pot ajuta copiii anxioși să învețe cum să gestioneze mai ușor în relațiile de prietenie. Deoarece sunt structurate, jocurile de societate pot oferi o modalitate mai ușoară de a construi relații interpersonale cu semenii, deoarece copilul știe ce să așteaptă de la ei. Pentru copiii care se luptă să inițieze conversații cu alții, specialiștii pediatri recomandă jocuri care dezvoltă oportunități structurate de conversație, cum ar fi jocurile de ghicire.

7. Îi învață să gestioneze înfrângerea

Se spune că un campion trebuie să știe în primul rând să piardă. Pentru copii mai ales la vârste fragede 3-4 ani, înfrângerea este greu de gestionat. Jocurile de societate îi pun pe copii în situația de a pierde și astfel ei vor învăța că viața este făcută și din eșecuri peste care trebuie să treci pentru a merge mai departe.

Totodată înfrângerea vine cu o serie de sentimente pe care copii le vor experimenta: frustrare, negare, debusolare, etc. Toate acestea trebuie să fie gestionate sub îndrumare unui adult, tocmai pentru a pregăti copilul pentru provocările reale, mult mai mari ale vieții.

8. O modalitate bună să tineți departe ecranele telefoanelor si tabletelor

Una din cele mai mari provocări a multor părinți în zilele noastre este timpul petrecut de copii cu ochii în ecranele dispozitivelor, fie ele telefoane, tablete sau calculatoare. Jocuri de societate oferă un motiv ca cei mici să ia o pauză pentru câteva ore de la ecrane.

Totuși , ce trebuie să știți voi părinții este că puterea exemplului este cea mai importantă, așa că pe perioada unui joc de societate impuneți regula ”fără ecrane” chiar și pentru voi. Astfel veți da un exemplu copiilor voștri, consolidându-vă autoritatea înfața lor.

9. Un mediu propice șlefuirii caracterului

Mulți copiii răspund cu reticență sau chiar nepăsare la lecțiile de morală ținute de părinți. Este în firea umană și dacă vă aduceți aminte și noi am fost la fel în copilărie. Jocurile de societate oferă un mediu propice pentru părinți de a preda mici lecții de morală, etică sau educație copiilor folosindu-se de scenariul și atmosfera de relaxare indusă de joc.

De exemplu poți corectat mult mai ușor în timpul jocului o tendință individualist-egoist prin câteva sfaturi legate de joc decât ținându-i copilului o predică de jumătate de oră pe care cu siguranță nu o va asculta.

Concluzii

Jocurile de societate au beneficii educațioanel dovedite pentru copii, mai ales când sunt jucate în compania părinților. De la gestionarea victoriei si/sau a înfrângerii până la empatie și dezvoltarea vocabularului copiii trec printr-o experiență benefică fără să simtă că de fapt învață și acumulează informaâii și experiență ce le va folosi mai târziu la scoală și in viață.

Petreceți timp cu copiii prin jocuri de societate, dăruițile amintiri unice și slefuițile personalitate. Vă vor fi recunoscători mai târziu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

3,912CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles