Jocuri de societate de cooperare, beneficii pentru copii

Într -o lume ce nu mai pune atât de mult accent pe competiție ci mai degraba pe abilitatea indivizilor de a lucra în echipă, jocurile de cooperare, jocurile de societate ce presupun jocul în echipa devin foarte importante pentru dezvoltarea copiilor și formarea lor ca adulți.

Jocurile de cooperare au numeroase beneficii pentru cei mici, studiate și analizate de către specialiști în educație, psihologia copilului, pedagogie. Haideți să vedem în ce fel pot  jocurile de societate de cooperare sa ajute copilul tău în dezvoltarea sa.

Reduc agresivitatea

Jocurile de cooperare reduc agresivitatea la copiii mici. Vezi studiul „Jocuri de cooperare la copiii mici: o modalitate de a modifica agresivitatea”  realizat de  April Bay Hinitz et al în 1994; University of Nevada, Reno.

Abilitati pro-sociale

Jocurile de cooperare sporesc abilitățile pro-sociale ale copiilor, inclusiv împărtășirea și bunătatea. Conform studiilor lui Terry Orlick copiii învață să împartă, să comunice între ei pentru a-și atinge scopurile.

Ajută procesul de învățare

Deși jocurile cooperative nu au fost studiate pe larg, deoarece nu sunt cunoscute pe scară largă, ele sunt atât o formă de învățare prin cooperare, cât și, desigur, o formă de joc. Există o cantitate enormă de cercetări care documentează atât beneficiile învățării prin cooperare (a se vedea, de exemplu, frații Johnson de la Universitatea din Minnesota), cât și beneficiile jocului (a se vedea, de exemplu, lucrarea lui Peter Gray sau Stuart Brown.) Beneficiile cooperarii.

Învățarea include o stăpânire sporită a conținutului și reducerea problemelor de disciplină și management al clasei, în timp ce jocul este cunoscut a fi esențial pentru sănătatea mintală și dezvoltarea intelectuală. Jocul cooperativ are toate beneficiile învățării prin cooperare, precum și jocul, deoarece este o formă a ambelor!

Jocul prin cooperare oferă copiilor exersarea lucrului împreună, ceea ce îi pregătește pentru învățarea prin cooperare și strategiile de predare a învățării prin colaborare.

Pot fi o terapie pentru copiii cu dizabilități

Jocurile de cooperare s-au dovedit a fi utile în situații de terapie pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare ale copiilor cu autism și retrași social. Dar este nevoie de studii mult mai aprofundate pentru a documenta efectele jocurilor de cooperare în cazul copiilor cu diverse deficiențe psiho-sociale.

Dau sentimentul apartenenței la grup

Jocurile cooperative sunt incluzive, astfel acestea dezvoltă un „simț de apartenență” la un grup, la o echipă. Importanța sentimentului de apartenență în performanța academică a fost documentată de Jeffrey Cohen la Stanford dar și de alți cercetători.

Jocurile de cooperare pot promova coeziunea de grup și identitatea de grup.

Distracție și starea de bine

Jocurile de cooperare sunt distractive, așa cum au documentat Terry Orlick și alții. Distracția și fericirea încep să fie apreciate ca fiind importante în sine din motive umanitare. Luați în considerare, de exemplu, declarația ONU privind dreptul copiilor la joacă. De asemenea, psihologia pozitivă începe să arate valoarea fericirii în sănătatea umană.

Empatie

Jocurile de cooperare construiesc empatie, deoarece etica de bază este grija și preocuparea reciprocă, spre deosebire de etosul „băieții drăguți termină pe ultimul loc” care caracterizează societatea hipercompetitivă. Grija pentru celălalt este o valoare din ce în ce mai apreciată în societate.

Rezolvarea problemelor

Jocurile de cooperare ajută la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor. Copii învață prin joacă să găseacă soluții schimbând idei, împărtășind păreri și parcurgând un proces decizional în cadrul grupului.

O alternativă la competiția acerbă

Jocurile cooperative oferă o pauză de la concurența excesivă. (După cum se documentează în No Contest, The Case Against Competition, concurența are multe dezavantaje, inclusiv faptul că crește anxietatea la copii și reduce echitatea.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a școlii este structurată competitiv. Din acest motiv, este important să se acorde copiilor o pauză de la efectele distructive ale concurență în exces.

Învață copiii, valori sociale sănătoase

Atunci când adulții oferă copiilor oportunități de joacă cooperativă, ei le comunică copiilor că, cooperarea este o normă socială apreciată. Astfel, jocurile de cooperare ajută la construirea unui climat social pozitiv, care se traduce prin siguranță și plăcere pentru copii.

Activează sentimentele

Jocurile de cooperare deschid inima deoarece activează aprecierea reciprocă și sentimentele de dragoste și bunătate. Astfel, ele sunt o formă de învățare holistică (care poate fi rezumată ca învățare care implică mâna, inima și mintea.)

Pregătirea pentru relații interumane complexe

Pentru că copiii învață prin joacă, copiii învață să coopereze prin joc cooperant. Cooperarea este o abilitate socială și emoțională esențială, cu o mie de beneficii, inclusiv faptul că este necesară pentru relațiile sociale, succesul la locul de muncă și pentru o viață pașnică în societatea mai largă.

Jocurile de cooperare învață bunătatea și corectitudinea și demonstrează productivitatea crescută care vine din lucrul cu semenii. Astfel, ei modelează tipul de interacțiune socială de care este nevoie în comunitatea globală a secolului 21, cu numeroasele sale provocări sociale și de mediu întrepătrunse.

Astfel, jocul de cooperare îi ajută pe copii să devină tipurile de cetățeni care pot crea și se pot bucura de o societate durabilă și echitabilă. Cu alte cuvinte, jocurile cooperative ajută la construirea unei lumi mai bune, iar acesta este beneficiul lor suprem pentru toată lumea, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

 

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

3,912CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles