10 jucării ce dezvoltă motricitatea și coordonarea

Două dintre abilitățile importante ce se dezvoltă la copii încă din primul an de viață sunt motricitatea, fie ca este fină sau grosieră și coordonarea ochi-mână. Aceste doua abilități stau la baza unei dezvoltări fizice armonioase a viitorului adult.

Abilități motorii fine în primii ani ai copilariei

Abilitățile motorii fine ale copilului tău vor începe cu adevărat să  se dezvolte între primul și al doilea an de viață. Iată reperele de referință ale abilităților cu mâinile și degetele pe care Academia Americană de Pediatrie te sfătuiește să le ai în vedere atunci când micuțul tău împlinește prima aniversare și se îndreaptă spre doi și mai departe.

12 până la 18 luni:

 • Stăpânește prinderea în clește ( ridică obiecte între degetul mare și arătător)
 • Construiește un turn de până la patru blocuri
 • Acoperă și descoperă cutii sau containere
 • Ridica obiecte în mișcare (mingi etc.)
 • Întoarce butoanele și paginile și pune cuiele rotunde în găurile potrivite
 • Mâzgăleste și vopsește

18 luni până la 2 ani:

 • Îndoiește hârtia (când i se arată cum)
 • Pune forme pătrate mari în găurile potrivite
 • Stivuiesc cinci până la șase blocuri
 • Desface jucăriile și le pune la loc
 • Realizează forme simple din plastilina

2+ ani:

 • Mânuiește cu ușurință obiectele mici
 • Desface  un fermoar mare
 • Construiește un turn de șase blocuri sau mai mult
 •  Isi scoate pantofii singur
 • coordoneaza mișcările încheieturii mâinii și ale mâinii pentru a roti clatele ușilor, a deșuruba capacul unui borcan etc.
 • Începe să prindă corect un creion sau un pix, carioca

Jucării zornăitoare

Primele jucării legate de motricitate dar si de coordonare sunt zornaitoarele, mici jucarii de tinut inmana din lemn , plastic sau materia textil ce scot diverse sunete delicate dar care totusi atrag atentia bebelusului determinându-l să își coordoneze prin antrenament ochiul cu mâna.

Jucarie – Zornaitoare – Forme Geometrice

Jucarie zornaitoare senzorială, forme geometrice, Hape

Jucării tip centre de activități

O altă categorie de jucarii ce antreneaza si dezvoltă foarte usor prin joc motricitatea si coordonare sunt centrele de activitati. Aceste sunt jucarii cu mai multe funcții si se adreseaza bebelușilor ce stau deja în sezut sau chiar merg in picioare. Disponibile in diverse modele si culori cu margele ce trebuiesc plimbate pe tije de metal sau frome ce trebuie potrivite majoritatea indeplinesc cam aceleasi functii.

In cazul acestor jucarii diferenta o fac materialele folosite si calitatea finisajelor.

Jucarie din lemn de motricitate si coordonare centru_de_activitati viga 5 in 1

jucarie-de-dexteritate-cutiuta-motrica

Jocuri de înșiruit

Jocurile de insiruit sunt in general realizate din lemn si provoaca, copiii să pună pe un snur diverse forme de obicei realizate din lemn. Activitatea nu e doar o joaca  ci mai mult ea are ca rezultat crearea unor decoratiuni pentru camera copiilor sau accesorii pe care acestia le pot purta.

Jucarie de insiruit cu forme din lemn

Labirinturi magnetice

Un loc aparte în categoria jucariilor de motricitate si coordonare il au labirinturile magnetice. Acestea, indiferent de tematica aleasa de producator constau in conducerea cu ajutorul unui magnet a unor bile print-un labirint, de obicei realizat din lemn. Ca varianta bilele pot fi de diverse culori si trebuiesc sortate si asociate cu diferite locuri din labirint.

 

Jucarie educativa – Labirint Magnetic – Constructii si Numere

Jucarii muzicale

Fie ca e vorba de tobe, xilofon sau orice alt instrument de jucărie de cântat prin percuție, toate îi ajuta pe cei mici sa se coordoneze folosindu-se si de simtul auzului. Atât motricitatea grosiera cât si coordonarea mâinilor pentru a menține un ritm muzical, le dezvoltă copiilor aceste abilități.

Set jucarii – Instrumente Muzicale de Percutie Junior

Set de joaca – Muzical

Seturi de cuburi de construit

Un set de cuburi ar trebui să fie în camera de joacă a fiecărui copil. Cuburile au nenumărate beneficii de dezvoltare, de la ajutarea cu abilitățile spațiale până la încurajarea jocului deschis, dar sunt deosebit de grozave pentru dezvoltarea abilităților motorii fine.

Set de 100 de cuburi din lemn

Seturi de încuietori

Știi acele jucării de care copiii mici par să nu se sature? Cele cu care se joacă în mod repetat luni, sau chiar ani? Această placă cu incuietori este una dintre acele jucării.

Cea mai bună jucărie practică, această jucărie este plină cu diverse zăvoare și cârlige care vor capta atenția copilului tău și vor dezvolta abilitățile motorii fine pe măsură ce descoperă toate modalitățile de a deschide și închide ferestrele. Fiecare zăvor se deschide și se închide diferit și există o surpriză în spatele fiecărei ferestre din lemn.

Jucării de stivuit

Jucăriile de stivuit cu diverse forme și din diverse materiale, deși sunt destul de simple sunt foarte utile în cazul dezvoltarii abilitaților și aptitudinilor legate de motricitate și coordonare neuromotoriela copii. Aceste jucării de obicei dezvolta si alte abilitați precum recunoasterea formelor si marimilor, grupare pe culori sau marimi.

Set indemanare din lemn Turn multicolor de stivuire cu ursulet

Puzzle-uri

De la puzzle-urile simple din 1-2 piese până la cele mai complexe îi ajută pe copii sa se coordoneze ochi-mâna, sa ercunoasca formele si sa asocieze diverse piese pe baza culorilor sau a modelelor. Puzzle-urile dau o satisfacție aparte copiilor in momentul în care, cei mici reușesc să le rezolve.

Set puzzle-uri evolutive ocean Djeco

Puzzle creativ Hape

Puzzle-urile tradiționale sunt jucarii ce  construiesc abilități motorii fine, iar acest puzzle creative inspirat de Montessori duce lucrurile la un nivel superior cu câteva straturi suplimentare de dificultate. Designul unic funcționează prin unirea celor patru baze de puzzle împreună și răsucirea formelor pe stâlpii canelați. Există o mulțime de oportunități pentru exersarea abilităților motorii fine aici, iar diferitele niveluri de dificultate fac acest puzzle perfect atât pentru copiii mai mari, cât și pentru cei mici.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

3,912CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles